17 december 2022

Project Dromen als Messiaen
Olivier Messiaen (1908-1992): La Nativité du Seigneur
Domorganist Jan Hage

Tijdens dit concert zult u de klanken van de cyclus ‘La Nativité du Seigneur’ van Olivier Messiaen (1908-1992)  niet alleen horen, maar ze ook in kleur te zien krijgen.

Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duikt u voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan:  een intense  audiovisuele performance  met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, verklankt het kerstverhaal. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité’ in 1936.

De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij het Domorgel horen. Zij worden gerealiseerd door de audiovisuele componist Marcel Wierckx.

De cyclus bestaat uit de volgende delen:

  1. La vierge et l’enfant
  2. Les bergers
  3. Desseins éternels
  4. Le verbe
  5. Les enfants de Dieu
  6. Les anges
  7. Jésus accepte la souffrance
  8. Les mages
  9. Dieu parmi nous

De toegang is vrij, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Denkt u ook bij het digitaal meemaken van dit concert aan een financiële bijdrage op rekeningnummer NL96 RABO 0187 4857 47 van de Stichting Zaterdagmiddagmuziek Domkerk Utrecht o.v.v. de concertdatum.